Prirodne vode i za izvoz

Bez autora
Nov 02 2011

U Crnoj Gori trenutno radi osam fabrika za flaširanje prirodne vode, kapaciteta oko 350 miliona litara godišnje proizvodnje, čime se u potpunosti mogu zadovoljiti potrebe domaćeg tržišta i ostvariti značajan izvoz. Raspoloživi kapaciteti za proizvodnju vode u Crnoj Gori nijesu dovoljno iskorišćeni. Skroman marketinški nastup, posebno na međunarodnom tržištu, nepostojanje odgovarajuće robne marke u izvozu, kao i veliki broj sitnih izvoznika ograničavaju plasman na domaćem i na inostranom tržištu. Tokom osam mjeseci 2011. godine u crnogorskim fabrikama vode proizvedeno je 15.487 093 litara. Izvezeno je 1.010.150 litara, što predstavlja 6,5 odsto ukupnog tržišnog plasmana, dok je na domaćem tržištu plasirano 14.548 805 litara. Najveću proizvodnju i plasman na crnogorskom tržištu u proteklih osam mjeseci imala je Water Group iz Kolašina, koja je proizvela 4.483 430 litara flaširane vode, što čini 28,9 odsto ukupne proizvodnje vode u posmatranom periodu.

Prirodne vode i za izvozU Crnoj Gori trenutno radi osam fabrika za flaširanje prirodne vode, kapaciteta oko 350 miliona litara godišnje proizvodnje, čime se u potpunosti mogu zadovoljiti potrebe domaćeg tržišta i ostvariti značajan izvoz, ocijenjeno je danas na sastanku Grupacije za flaširane vode.

Na sastanku je konstatovano da raspoloživi kapaciteti za proizvodnju vode u Crnoj Gori nijesu dovoljno iskorišćeni.

Skroman marketinški nastup, posebno na međunarodnom tržištu, nepostojanje odgovarajuće robne marke u izvozu, kao i veliki broj sitnih izvoznika ograničavaju plasman na domaćem i na inostranom tržištu.

Tokom osam mjeseci 2011. godine u crnogorskim fabrikama vode proizvedeno je 15.487 093 litara. Izvezeno je 1.010.150 litara, što predstavlja 6,5 odsto ukupnog tržišnog plasmana, dok je na domaćem tržištu plasirano 14.548 805 litara.

"Najveću proizvodnju i plasman na crnogorskom tržištu u proteklih osam mjeseci imala je Water Group iz Kolašina, koja je proizvela 4.483 430 litara flaširane vode, što čini 28,9 odsto ukupne proizvodnje vode u posmatranom periodu", saopšteno je tokom sastanka.

Slijedi fabrika Aqua Bianca iz Kolašina, koja je za osam mjeseci ove godine proizvela 3.423 945 litara vode odnosno 22,1 odsto ukupne proizvodnje.

Cjelokupnu količinu proizvedene vode obje fabrike su plasirale na domaćem tržištu.

Fabrika Bjelasica Rada iz Bijelog Polja, koja je jedini proizvođač gazirane vode u Crnoj Gori, za osam mjeseci ove godine proizvela je 3.409. 629 litara vode, što predstavlja 22 odsto ukupne proizvodnje vode. Od toga je na domaćem tržištu plasirano 3.329. 770 litara, a izvezeno je 79. 856 litara.

Najveći izvoz vode tokom osam mjeseci ove godine ostvarila je fabrika Eko-per iz Šavnika i to 502. 692 litra, odnosno 49,8 odsto ukupnog izvoza vode.

Takođe, vlasnici fabrika vode kao problem prilikom plasmana proizvoda na domaćem tržištu najčešće navode neodgovarajući tretman od strane hotelijera i maloprodajnog sektora.

Kvalitet i pristupačna cijena preporuka su za bolju zastupljenost crnogorskih voda u domaćim prodajnim objektima, hotelima, restoranima i javnim ustanovama.

Crnogorske fabrike zadovoljavaju standarde kvaliteta (u većini fabrika je sertifikovana proizvodnja) i raspolažu sa najsavremenijom opremom.

Kada su u pitanju ambalaža i etiketiranje proizvoda, takođe mogu biti konkurentni i spremni da plasiraju svoje proizvode na evropsko tržište.

U 2010. godini Crna Gora je uvezla vode u vrijednosti od 33,0 miliona eura, a vrijednost izvoza je iznosila 0,6 miliona eura. Za devet mjeseci ove godine uvoz je iznosio 29,8 miliona eura, od čega se na negaziranu vodu odnosi 6,5 miliona eura.

Konstatovano je da raspoloživi kapaciteti u Crnoj Gori nijesu dovoljno iskorišćeni i da je obim proizvodnje mali.
Proizvođači vode zadovoljavaju standarde u pogledu kvaliteta, ambalaže i etiketiranja, a osnovnu slabost predstavlja nedovoljna posvećenost promociji proizvoda.

U cilju unapređenja tržišnog nastupa ukazano je na potrebu poslovnog povezivanja proizvođača voda u Crnoj Gori, objedinjavanja ponude, intenziviranja marketinškog nastupa i postepenog stvaranja crnogorski brend, kao i intenziviranja učešća na sajmovima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik